Vitaliteit

“Vitaliteit gaat over meer uit je dag halen!”

 

Vitaliteit gaat over meer uit je dag halen aan de hand van jouw eigen wensen en behoeften. Het is een basisvoorwaarden om lekker in je vel te zitten, doelen te halen én deze vol te kunnen houden.

Onze vitaliteitssessies zijn gebaseerd op de best onderzochte wetenschappelijk motivatietheorie én evolutietheorie. Deze theorieën gaan naast de biologische basisbehoeften zoals bijvoorbeeld eten, slapen en bewegen ook uit van de basisbehoeften: sociale verbinding, competentie en autonomie.

Sociale verbinding staat voor binding en daarmee alle betekenisvolle relaties. Dit is onze belangrijkste basisbehoeften, omdat het veiligheid creëert als we bij een groep horen. Vervolgens willen wij iets toevoegen aan de groep, we willen van waarden zijn en onze competentie of terwijl kwaliteiten inzetten. We willen wat bijdragen aan de groep. Als de groep je accepteert zoals je bent, jij je gewaardeerd en gehoord voelt, jouw kwaliteiten kan inzetten dan ben je autonoom. Autonomie betekent dat je de keuzevrijheid vrijwillig te doen wat je graag zou willen doen!

Door de basisbehoeften sociale verbinding/ binding, competentie en autonomie naar wens te bevredigen zijn we gemotiveerd om lekker in ons vel te zitten én doelen te kunnen halen en volhouden.

Dit zorgt er ook voor dat coach Jessica af en toe kippenvel krijgt bij stellingen zoals: als je het maar wil, dan kan je het wel of het is een kwestie van prioriteiten stellen… Heel veel mensen willen het wel, maar kunnen het gewoon simpelweg niet. Waarom? Omdat hun basisbehoeften niet bevredigd zijn. Hierdoor hebben mensen het gevoel dat ze aan het overleven zijn in plaats van aan het leven.

Om ons fijn, lekker, energiek en gemotiveerd te voelen is het belangrijk eerst in een leefstand te komen, voordat we bezig gaan met bijvoorbeeld leefstijl gerelateerde doelen. Dit is de reden dat wij een onderscheid maken tussen leefstijl en vitaliteit. Leefstijl is alles wat je ouders je geleerd hebben zoals eet gezond, beweeg voldoende, ga op tijd naar bed, zit niet te lang achter de laptop, ga naar buiten etc. Vitaliteit gaat over de vraagstukken waar ook zij niet altijd de antwoorden op weten zoals hoe ga je om met negatieve stress, waarom kan je het niet als je het zo graag wilt, waarom kies je bepaalde vrienden, wat zijn jouw kwaliteiten en hoe zet je die in?

We leren je vaardigheden aan, zodat jij meer vrijheid, energie en plezier in je leven hebt.
Deze vaardigheden gaan niet alleen over richting zoeken, over wat je leuk en belangrijk vindt, maar ook hoe je met tegenslagen omgaat.